ICT- en internetrecht

Het ICT-recht is niet één apart rechtsgebied, maar heeft betrekking op wetten en regels uit diverse domeinen die onderwerpen uit de informatietechnologie reguleren. Als je bijvoorbeeld een webwinkel wil starten spelen het contractenrecht, consumentenrecht, intellectuele eigendomsrecht, telecommunicatierecht en het privacyrecht een rol. Technologie ontwikkelt zich sneller dan wetgeving en daarom moet er vaak op creatieve wijze gezocht worden naar oplossingen. Kennis van de techniek is daarbij geen overbodige luxe. Wij zijn thuis in zowel de wereld van de wet als de ICT. Daarom zijn wij de ideale juridische partner voor al jouw vraagstukken over onder meer ICT-contracten, webwinkels, clouddiensten, hosting, online marketing, privacy, online auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten, software en aansprakelijkheid van internetproviders. Ook denken we graag mee over de juridische aspecten van nieuwe technologieen als kunstmatige intelligentie, cryptocurrency en blockchain.

ICT-contracten

ICT-contracten verschillen juridisch gezien niet van andere overeenkomsten. Toch is de ICT een aparte tak van sport met bijzondere aandachtspunten, waaronder softwarelicenties, privacy, intellectuele eigendomsrechten, agile ontwikkelmethodes en Service Level Agreements. Wij helpen jou om heldere afspraken te maken met je tegenpartij.

E-commerce

E-commerce – elektronische handel – heeft onder andere betrekking op elektronische contracten en de bijbehorende informatieplicht, algemene voorwaarden en hoe je deze ter hand stelt in een online omgeving, elektronische handtekeningen en de rechten van consumenten. Met kennis van de regels versterk je de positie van je bedrijf. Wij helpen jou om zo zorgeloos mogelijk handel te drijven.

Telecommunicatierecht

Het telecommunicatierecht omvat de toegang tot telecommunicatienetwerken, de verdeling van nummers en frequenties, aanmerkelijke marktmacht, belangen van eindgebruikers en de verplichtingen van Internet Service Providers (ISP’s). Ook de regels rondom cookies en telemarketing zijn in de Telecommunicatiewet opgenomen. Wij staan voor je klaar als je advies hierbij nodig hebt!

Privacy

Wanneer je persoonsgegevens verwerkt – en dat doe je als bedrijf vrijwel altijd – krijg je te maken met de privacywetgeving. Wij zijn gespecialiseerd in het privacyrecht. Uitgebreide informatie hierover vind je op onze pagina over privacy

Intellectuele Eigendomsrechten

Intellectuele eigendomsrechten spelen een belangrijke rol in de ICT. Wij denken graag met je mee over de bescherming van je creaties. Onze expertise ligt op het gebied van auteursrecht, handelsnaamrecht, databankenrecht, domeinnamen en bedrijfsgeheimen. Kijk voor meer informatie op onze pagina over Intellectuele Eigendom.

Software

Hoe bescherm je de software die je ontwikkeld hebt? Hoe zit het met softwarelicenties, distributie en reselling? Als een klant vraagt om software op maat of extra functionaliteiten bovenop een standaardpakket, van wie is dan het eigendom? Wat zijn de juridische implicaties van open source software? Wij zorgen ervoor dat jij als ontwikkelaar niet voor verrassingen komt te staan.

Aansprakelijkheid van internetproviders

Zonder internetproviders (internettussenpersonen) zouden wij geen informatie met elkaar kunnen uitwisselen via het internet. Als internetprovider wil je echter niet aansprakelijk gesteld worden voor al het onrechtmatig handelen van je gebruikers. Wij weten onder welke omstandigheden je gevrijwaard bent van aansprakelijkheid en wanneer je wél actie moet ondernemen.

Kunstmatige Intelligentie

Het zal nog even duren voor robots de aarde overnemen, maar de inzet van kunstmatige intelligentie in onze maatschappij neemt wel steeds verder toe. Dit roept juridische en ethische vragen op. Wij kunnen je hierover adviseren en samen kijken hoe je je dienst op een verantwoorde manier in de markt kan zetten. 

Bovenstaande lijst vormt geen uitputtende samenvatting van het ICT-recht. Heb je vragen over een onderwerp dat met ICT, internet en recht te maken heeft en vind je het niet terug op deze pagina? Stuur ons een bericht en we kijken hoe we je kunnen helpen!

Stel je vraag over ICT, internet en recht!

2 + 15 =